Welkom op de site van 4 Mei Comité Valthe-Klijndijk.

Op deze website kunt u informatie vinden over de herdenking die elk jaar plaatsvindt bij het Monument bij het Onderduikershol in het Valtherbos.

Daarnaast kunt u hier informatie vinden over de ontstaansgeschiedenis van het Monument en ons comité, Documentatie over het Onderduikershol, de Onderduikers en de Verzetsstrijders.

In het Foto album vindt u verschillende albums met foto's van o.a. het monument, krantenartikelen en het boekje De Opgejaagden.

De informatie die u op deze site en onze Facebookpagina kunt vinden wordt regelmatig geupdate,

Met vriendelijke groet,

4 mei comité 


Een der sterksten van dit Drentse land...

Vandaag bereikte ons het nieuws dat de heer Aaltjo Oldenburger, lid van de Zefatgroep en onderscheiden door Yad Vashem, 24 mei is overleden. Wij wensen zijn familie veel sterkte.

 

Artikel: Week in Week uit 31-05-2017

Artikel dhr Aaltjo Oldenburger Week in Week uit 31 05 2017

 

Herdenking 4 mei 2017

Bij deze willen wij alle aanwezigen bedanken voor het bijwonen van de herdenking bij het monument bij het Onderduikershol in het Valtherbos. Dit jaar werd er voor het eerst door een leerling van OBS de Linderakkers een zelfgeschreven gedicht voorgelezen aan het begin van de herdenking. Dit was indrukwekkend. Er waren in totaal ongeveer 100 aanwezigen. Hopelijk zien wij u allen volgend jaar weer.

 

Mededelingen betreffende de “stille tocht”op 4 mei 2017

Elk jaar organiseert het Vier Mei comité Valthe-Klijndijk, bestaande uit Jan–Dick van Wijk, Henk van der Veen (namens Dorpsbelangen Klijndijk) en Anita Mensing-Westerink, een stille tocht naar het monument bij het “Onderduikershol” in het Valtherbos.

Dit jaar vertrekken we vanuit Klijndijk: Verzamelen 19.30 uur aan de Wanstraat. Vertrek Stille Tocht 19.35 uur.

Namens het Gemeentebestuur zijn Wethouder de heer Trip en raadslid de heer Hoogerkamp aanwezig bij de herdenking.

Informatie over de herdenking en het monument kunt u hier vinden op onze website www.viermeivaltheklijndijk.nl en onze facebookpagina www.facebook.com/viermeivaltheklijndijk.


Obs De Linderakkers

3 mei houdt Obs de Linderakkers in het kader van adopteer een monument een herdenking bij het monument en onderduikershol in het Valtherbos. Rtv Drenthe zal hierbij aanwezig zijn om opnames te maken. Het 4 mei comité Valthe-Klijndijk zal hierbij ook aanwezig zijn.

 


Vlagprotocol 4 mei

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden.

De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Op 5 mei hangt de vlag in de top en mag de hele dag buiten gehangen worden om de Vrijheid te vieren. Voor meer informatie kunt u op de onderstaande link klikken:

http://www.4en5mei.nl/4_en_5_mei/praktische_informatie/herdenking_organiseren/vlagprotocol


NIEUWS 03-05-2016

Onderduikershol Valthe voorzien van nieuwe informatiebord.

De leerlingen van groep 7 en 8 van Obs De Linderakkers uit Valthe hebben vrijdag de jaarlijkse herdenking gehouden bij het onderduikershol in Valthe. Voordat de leerlingen naar het onderduikershol gingen vertelde Willy Weerman in de klas en verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Door de leerlingen Jeroen Koning en Kim Hilgen werd bij het onderduikershol een gedicht voor gedragen. Hierna werd een krans gelegd en een minuut stilte gehouden.

Henk van der Veen vertelde over de Joden en andere mensen die bij het onderduikershol betrokken waren. Hij vertelde over hoe mensen met elkaar om moeten gaan en waar grenzen liggen van acceptabel en onacceptabel gedrag, respect voor elkaar. Zodat mensen vrede kunnen bewaren. We kunnen en moeten leren van zaken die in de geschiedenis fout zijn gegaan. Na het verhaal hebben twee kinderen een nieuw informatiebord onthuld. Het bord vertelt het verhaal van het Onderduikershol. Plaatselijk Belang Valthe heeft samen met het 4 Mei Comite Valthe-Klijndijk de maquette, die er stond, vervangen door dit informatieve bord.

Foto's vind u in ons Fotoalbum.

NIEUWS 17-04-2014

WE HEBBEN DE AANMOEDIGINGSPRIJS GEWONNEN! http://www.4en5mei.nl/nieuws/nieuwsbericht/103 

 

De foto's van de uitreiking vindt u in ons Foto Album.

Voor overige artikelen en beeldmateriaal van de nominatie: www.rtvdrenthe.nl of http://www.emmen.nu/nieuws/regio/318088/onderduikershol-in-valthe-wint-aanmoedigingsprijs.html

 Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK
UA-49899426-1